2010. január 24., vasárnap

Laktanácsadás, de miért?

Lakáskozmetika. Lakberendezés. Belsőépítészet. Joggal kérdezhetitek, hogy ez itt most mit akar? Mi közünk hozzá? Azt hiszi nincs egyéb dolgunk, mint a házunk szépítésén filozofálni? Vagy annyi pénzünk van elfekvőben, hogy megfizethetünk valakit, hogy lakásunkat feltúrja? Kérdéseitek lehetnek. Kételyeitek is. A közömbösséget vagy elutasítást is választhatjátok.

De akinek van türelme hozzá, annak elmesélem, mi az, ami mostanában foglalkoztat. Lakni mindenki lakik valahogy, de jól is érzi magát? Jól is él otthonában? – Igazatok van, indiszkrét kérdés. Kinek mi köze hozzá, hogy mi van az ajtótok mögött? Hogy Ti hogy éltek? S főleg, hogy élvezitek-e?




Hiszem, hogy az ember nem a környezetétől elválasztható és tőle függetlenként meghatározható lény. Egyek vagyunk a Világgal, folyamatos kölcsönhatásban élünk a bennünket körülvevő tárgyakkal. Mi változtatjuk/vagy nem, formáljuk/vagy nem környezetünket s ez folyton visszahat ránk. Mint amikor virágot ültetünk. Ápolgatjuk, gondozgatjuk, aztán meg ámulva ülünk le mellé, s csodáljuk. Ez pozitív érzésekkel tölt el. Vagy amikor új szőnyeget veszünk. Letesszük, s feldobja a szobát. Új lesz, friss lesz, jobb lesz. Jó lesz abba a szobába belépni, a szőnyegre rálépni. Vagy ki ne kényeztette volna magát rossz hangulatában szép csecsebecsével, ruhával, piperecikkel? Ugye hatott az új szerzemény a hangulatotokra? Hát akkor miért ne kényeztetnénk magunkat kellemes otthonnal? Szépen, gondosan berendezett, rendben tartott lakással?
Éreztétek már azt, mennyi múlhat azon, hogy jól érzitek-e magatokat a bőrötökben? Egy ruhában? S az otthonotokban?



Fészekrakás. Mikor családot alapítunk elkezdünk fészkünkön munkálkodni. Lak-helyet keresünk, Tervezgetünk, építgetünk s berendezkedünk. Egy gyermek születése felforgatja az életünket. Be kell Őt engedni. Át kell szerveznünk dolgokat magunk körül. Helyet kell adnunk Neki. Helyet a szívünkben, a családban, de a térben, otthonunkban is. Lakásunk átszervezésére kényszerít fiókánk cseperedése, az iskoláskor elérése, csemeténk kamaszodása majd kiröppenése is.

De hasonló rendezkedésre kényszerülünk, ha nagyobb (vagy kisebb) lakásba költözünk, ha bővítjük lakóterünket, vagy ha belső tereink funkcióján szeretnénk változtatni. Folyamatosan alakítjuk fészkünket, hogy elférjünk benne, hogy jól működjön, funkcionális legyen, könnyen tisztán tartható, szép legyen, pozitív érzésekkel töltsön fel, jól érezzük magunkat benne.

Nem véletlen, hogy a fészket, almot, üreget, élet-teret még az állatvilágban is többnyire a nőstények alakítják. Ők töltenek benne több időt. A tojás-rakás és fiókák kiköltése, aztán táplálása helyhez kötött. Nekünk Otthonhoz. A nő dolga berendezni, csinosítani, s rendben tartani otthonát. Mert hozzá tartozik. Ő oda várja haza a Vadászt. Aki a vadat hajtja, a világot járja, s a megélhetésükről gondoskodik. Nagyon szép ebbe belekóstolni...



De tudjuk csinosítani a fészkünket? Na, hosszú volt a mese, most jön a veleje. Nem vagyunk mindig tudatában az igényeinknek. Nem ismerjük a tér-igényeinket. Nem tulajdonítunk elég fontosságot a bennünket körülvevő tárgyaknak, s azok térbeli elhelyezésének. Nem tudatosítjuk, hogy a véletlenszerűen alakult/berendezett lakásunknak mekkora hatása van ránk. Lehet, hogy fárasztó a konyhánkban ügyködni, mert nincs minden kéznél. Lehet, hogy már belépéskor lehangol az előszoba sivárságával vagy rendetlenségével, elmegy az étvágyunk az ebédlő-sarkunk szürkeségétől, rosszul alszunk a kényelmetlenül berendezett hálónkban. Vagy lehet, hogy minden megfelelően működik, csak az összhang hiányzik. A melegség, a pozitív hangulat.

Ebben segíthetek. Együtt kielemezni, hogy mi jó és mi nem otthonotokban, aztán együtt megfogalmazni, mire van igényetek, s együtt elgondolkodni, hogyan lehet a vágyott lakot megvalósítani.

Lakáskozmetika. Itt minimális befektetéssel otthonosabbá varázsoljuk lakásotokat. Átgondoljuk, áttervezzük, aztán átrendezzük. A meglévő bútoraidnak, tárgyaidnak keresünk jobb helyet, átláthatóbbá, rendezettebbé s könnyebben takaríthatóvá varázsoljuk lakásodat. Hogy a Vadász is szívesen járjon haza.

Lakberendezés. Itt már nagyobb a kreativitás szabadsága. Talán tiszta lappal kezdünk. Valami újról álmodozunk. Együtt. Új lakás, vagy új szoba… ki kell gondolnunk az összképet, hangulatot, berendezési tárgyakat. Lehet, hogy kell egy új bútordarab, vagy textil, hogy otthonosabb legyen.

Belsőépítészet. Itt szinte szabadkezet adsz. Meghallgatlak, felmérek, aztán javaslatokkal jövök s Te választasz. Színt, stílust, formát, anyagokat. A döntés mindig a Te kezedben van, ezt ne feledd. Ha új házba költözöl, teljesen új szobát akarsz, és semmiből új világot teremtenél, erre van szükséged!

Folytatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése