2010. május 27., csütörtök

Színek. Kék.

Nem érdekelt a tárgyak kékje, amíg bele nem szédültem a narancssárgába. Akkor még hiányzott valami… Ha a narancs a kezdet, az anyaméh óvó kuckó-melege, akkor a kék a beteljesült lét, a kitárult mindenség színe lehet…


Pozitív jelentése: csend, nyugalom, békesség, elégedettség, tisztaság, szellem, elegancia, messzeség, intelligencia, kommunikáció, bizalom, hatékonyság, kötelesség, logika, hidegvér, magabiztosság, intuíció, hűség, megbízhatóság, bölcsesség, odaadás, kreativitás, vonzás, őszinteség.

Negatív jelentése: hidegség, zárkózottság, érzelemhiány, barátságtalanság.


Hatása:

- nyugtat, lazít és csillapít;

- segít leküzdeni a félelmet;

- tisztává varázsolja a gondolatokat;

- fokozza a kreativitást;

- koncentrálásra késztet;

- a túl sok kék lehangolttá tehet.

Ha érdekel a színterápia bővebben, olvashatsz róla itt.


Alkalmazása:

A kéket nagyon sokan kedvelik, nézzük meg milyen lehet belső terekben. Világos árnyalataiban hideg fényt sugároz, mélyebb változatai nyugalmat, biztonságot árasztanak. Jó háttere a fehér, a pasztell és az élénk színeknek. Befogadja mind a meleg, mind a hideg színű tárgyakat. Ez utóbbiak azonban kellemesebbek, ha világosságukban különböznek a kékétől, tehát világoskék mellett pl. mélytürkiz, sötétkék előtt világoszöld, stb.


A világoskék tágítja a teret, emellett hidegérzetet kelt. A hűvös színű tér megvilágítása kényes feladat, a természetes napfény színhőmérséklete az ideális.


Mivel a kék nyugtató és lazító hatású, optimális színe a hálószobáknak. Elég, ha az ajtó vagy az ágyneműhuzat kék (lehetőleg égszínkék!), az alvászavarokkal küszködők máris megszabadultak problémáiktól.



A kék falak ideálisak még irodában, gyógyításra és meditálásra használt helyiségekben, alkalmazázuk azonban éttermekben, szórakozóhelyeken nem ajánlatos.




Kedvelői ilyenek lehetnek: gondoskodó, segítőkész, sokszor aggódó, ám néha figyelemzavaros, fejfájással küszködő. A kéket szeretők megbízható, érzékeny emberek. Értékelik az őszinteséget. Befelé fordulók, zárkózott, önmagukba mélyedő, sőt önmagukat marcangoló természetűek.


Neked tetszik a kék? Mi kék körülötted? Férfias vagy nőies szín? Szeretnél kék szobát?

4 megjegyzés:

  1. A kék tetszik, de vlahogy nem a berendezésben.
    Van egy kék lobélia az ablakban (kívül) - de az csodaszép ;)

    Szerintem férfias, mert a férjemnek nagyon tetszik, ő kék fürdőt akart volna, kék autót, kék akármit. A lobéliát is azért vettem, hogy járjak a kedvében (aztán megszerettem)...

    Én nem szeretnék kék szobát, de ha nem jöttél volna még rá: a párom igen...
    :))

    VálaszTörlés
  2. Valahogy nagyon nem szeretem a kék színt, egy ilyen szórakozó helyre be sem tenném a lábamat. Annak a színe szerintem a vörös meg a narancsos sárga, esetleg a drapp, ha van a helyiségben hangulatvilágítás. A kedvenc kocsmáim mind ilyenek. :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép szobák !!! A kedvenc színem a kék (sárga , salátazöld) . Én is kék szobát akarok

    VálaszTörlés