2010. március 24., szerda

Színek. Narancssárga

Nehéz erről nekem objektíven írni, mert az enyém. Elfogult vagyok, és nem látom a negatív oldalát. Számomra a narancssárga  lételem. Lássuk, másoknak micsoda?



Pozitív jelentése: fizikai kényelem, étel, melegség, biztonság, érzékiség, szenvedély, jólét, vidámság, játékosság, kreativitás, energia, fiatalság, önkifejezés, boldogság, szexualitás.

Negatív jelentése: nélkülözés, frusztráció, frivolitás, éretlenség.

Hatása érzelmi és fizikai :

- stimulál, gondolatainkat a fizikai kényelem kérdéseire (étel, melegség, hajlék, stb.) fókuszálja
-étvágygerjesztő
- boldogságot, életvidámságot sugároz
- a félős, szégyellős embereket bátrabbakká, kezdeményezőbbekké teszi
- a meleg, erotikus árnyalat stimulálja a vágyat
- erősíti az emésztőszerveket és az ellenálló képességet
- hatása testünkre: székrekedés, feszültség és megfázás esetén segít
- túl sok narancs frivolitást és a komoly intellektuális értékek hiányát sugallhatja



Alkalmazása:

A legmelegebb, legdinamikusabb szín, a nyár ragyogását idézi. Az élénk narancsszínű térben való tartózkodás eleinte aktivizál ugyan, de a huzamosabb ott tartózkodás fárasztó lehet. Nem mindig szerencsés nagyon élénk színű tárgyakat elhelyezni benne, jobbak a pasztell, vagy a szürkés, tört árnyalatok. A narancs változatai (terrakotta, melegbarna, ill. a barackszín) több szabadságot engednek a kisebb tárgyak színének válogatásaban, és kellemes meleg, otthonos térhatást keltenek.

A padlón a narancs, és különösen törtebb árnyalatai, a meleg barnák, rendkívül természetesen hatnak: a nyersfára, az őszi avarra emlékeztetnek, biztonságérzetet keltenek. Bármilyen anyag (szőnyeg, fa, kerámia, kő) hordozhatja a színt.



Natúr anyagokkal, fával, náddal, gyékénnyel, fonott ülőgarnitúrákkal remek összhangot teremtenek. Falszínként alkalmazva remekül kiemeli az elé állított világos színű, fehér tárgyakat. A legharmonikusabb párost azonban a kovácsoltvas bútorokkal alkotja meg.

A narancssárga egyik legközkedveltebb árnyalata a terrakotta. A barna és a vörös keveréke mediterrán életérzést kelt az emberben. Sokat kipróbált szín, ezért igen változatos módon lehet használni a lakásban.

A narancs az aktív embereknek, a társasági életet kedvelőknek ajánlható, mert fiatalos, mozgalmas. A nyarat és a tüzet juttatja eszünkbe, ráadásul „étvágygerjesztő” szín, ezért az étkezőben is ideális.



Kedvelői személyiségjegyei: jó haver, barátságos, megelégedett, szívesen áll a középpontban, gourmand, ám nem mindig akar alkalmazkodni, alaptermészetéből fakadóan facér, néha nincs étvágya.
Szerinted is így van ez?

4 megjegyzés:

  1. Nagyon hasznos az oldalad,olvasgattam kicsit es bizony tetszett amit lattam:)

    VálaszTörlés
  2. Nekem lányom született -narancssárga és citromsárga ruhákba öltöztettem.Szerintem sokkal jobban talált az egyéniségével mint a rózsaszin.

    Csoda jó ez a blog!!!
    Minden elismerésem!!!

    VálaszTörlés
  3. A ruhák és színük érdekes fejezet. Kislányoknál tényleg elcsépelt a csipkésrózsaszín. De van akinek jól áll. Talán személyiség, hangulat és karakterfüggő...
    Majd megnézzük a rózsaszínt is, mi van mögötte ;)

    VálaszTörlés