2010. március 18., csütörtök

Színek. A vörös.

Arra gondoltam, hogy indítok egy szín-sorozatot. A tudományos hátterét későbbre halasztva, összegyűjtöm a színek vélt vagy valós jelentéseit, ránk mért hatásait. Kezdjük a vörössel:

Pozitív jelentése: fizikai bátorság, erő, határozottság, magabiztosság, melegség, energia, alapvető túlélés, stimuláció, férfiasság, izgatottság, intenzitás, szerelem, bujaság, szenvedély, extrovertáltság.

Negatív jelentése: ellenszegülés, agresszió, vizuális támadás, feszültség, nyughatatlanság, lobbanékonyság, követelőzés.
Hatása:
- stimulál, energiabomba, növeli a pulzusszámot, a szívverést és a vérnyomást, azaz segít a vérkeringési zavarokon, gyomorsav-pangáson, valamint helyrebillenti legyöngült szervezetünket,

- szabályozza adrenalin-termelésünket, így köze van a hormonok kiválasztásához is.

- azt a benyomást kelti, mintha az idő gyorsabban telne, mint valójában.

- kapcsolódik a férfiasság elvéhez, és aktiválhatja a „harcolj, vagy menekülj” ösztönt.

- ettől a színtől bárki erősebbnek, életrevalóbbnak érezheti magát.

Alkalmazása.
Mint a leghosszabb hullámhosszú szín, a vörös nagyon erőteljes. Habár technikailag nem a legláthatóbb szín, jellemzője, hogy közelebbinek látszik, mint amilyen valójában, s így elsőként ragadja meg a figyelmünket. (Ezért is hatékony világszerte a közlekedési lámpákban.)

Ilyen határozott színnél a kevesebb több, így inkább kis felületen, vagy jelentőségteljes helyeken alkalmazzuk, hogy feldobjuk vele a szobát. Nappalikban, társasági terekben tökéletes választás, mert éberen tartja az embereket, és nem hagyja lankadni a hangulatot. Alkalmazásával a leghűvösebb helyiségek is melegséget sugároznak, azonban a pihenésre szolgáló helyiségekben izgágaságot okozhat.

Mint háttérszín rendkívül kényes. Egzotikus és forró, a bútorok, függönyök, textilek, kisebb tárgyak színválasztását viszont erősen korlátozza. Az élénk színek közül csak a meleg sárga és narancs simul bele, a kék és zöld viszont kellemetlen, mert vibrál a tárgy határvonala mentén. Ez utóbbi színek csak törtebb (nagyon sötét vagy világos) árnyalataikban jöhetnek szóba. Ideálisak viszont a semleges színek: a vörös-fehér-fekete-szürke színösszeállítást nem lehet elrontani.

Túlzás?

Neked mit jelent a vörös? Hogy érzded magad benne? Milyen érzéseket vált ki belőled? Mi vörös körülötted? Ha megírod, megnyerheted az április 30.-án kisorsolt vörös tárgyak egyikét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése