2010. március 9., kedd

Térelválasztók

Kedves szomszédasszonyom megkérdezte, tudok-e jópofa paravánról, ami megtenné térelválasztó gyanánt. A hálót kéne a nappalitól elválasztani… Ismerős helyzet?


Sokszor kénytelenek vagyunk két-három szobába az összes lakó-funkciót bezsúfolni. Gyakran kerül egy légtérbe a nappali és hálószoba, vagy dolgozószoba. Szinte megszokott, hogy a konyha és ebédlő egy térben, elválasztatlanul kap helyet. Megesik, hogy egyetlen szobában kell elférjen a nappali, a hálószoba, a dolgozószoba s esetleg a gyerekszoba is. Szélsőséges esetben pedig az összes lakó-funkció egy szobába zsúfolódik (pl. garzonlakás). Ilyenkor jól jöhet valamilyen térelválasztó.

Na, nézzük, milyen lehet ez a valamilyen? Térelválasztó elem lehet: összecsukható paraván, toló-panelek, térelválasztó polc, szekrény, függöny, leengedhető roló, fa reluxa, nagyobb szobanövény vagy akár akvárium.

Paravánok. Előnyük, hogy könnyű szerkezetűek, ezért könnyen mozgathatóak. Nem nehéz a meglévő bútoraink, berendezési tárgyaink színéhez, anyagához illőt készíttetni, így dekoratív, harmonikus eleme lehet szobánknak. A merészebbek, pedig akár saját kezűleg is elkészíthetik. Ehhez néhány útmutatás itt.



Toló-panelek. Az anyag és színválaszték itt is tág keretek közt mozog, ám kialakításuk jóval drágább.



Térelválasztó polc. Ez lehet gurulós könyvespolc, virágpolc, vagy tévéállvány. Néhány példa itt.



Falak. Na, hát épp ezt igyekeztünk elkerülni… paradox, de egy falszakasz, padlótól mondjuk, fejmagasságig ideális térelválasztóként működhet fal helyett. Látványos és hangulatos lehet egy üvegtéglából felhúzott fal. Ennél olcsóbb megoldás a gipszkarton ál-fal, ami egyben beépített polcrendszert is magában rejthet, vagy háttere lehet bármilyen bútordarabnak (kanapé, tévéállvány, állólámpa stb.)


Függöny. Talán a legegyszerűbb, és legolcsóbb megoldás, ha térelválasztónak egy szép függönyt választunk, amely évszakok, vagy hangulatunknak megfelelően cserélgethető.



Roló. Praktikus megoldás, előnye, hogy tetszés szerint elválaszthatjuk vagy összenyithatjuk vele tereinket.

Itt csak néhány ötletet néztünk meg, de a lehetőségeknek és variációknak csak a képzelőerőnk szab határt. Térelválasztó kialakításakor a funkcionalitáson túl, tartsuk szem előtt meglévő berendezési tárgyainkat, szobánk fényviszonyait, figyeljünk a színek, formák és anyagok összhangjára.

Térelválasztással megoszthatjuk a teret, de egyben érdekes, egyedi térhatásokat érhetünk el és az egy-légtérről sem kell lemondanunk.

A kisebb léptékű átalakításokhoz elég a saját képzelőerőnk, ám a nagyobb lélegzetvételű munkákhoz tanácsos igénybe venni szakember, építész, statikus segítségét is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése