2010. február 12., péntek

Harmónia, nemcsak az otthonodban...

harmónia, siker, boldogság… pattogó nagy szavak, gyakran parázsként a szemünkbe pattanak egy menő könyv, folyóirat címlapjáról, fényesen villogó reklámszövegből, vagy épp a virtuális világ valamelyik bugyrából. Úgy tűnik, igény az volna rá. Aztán jönnek a pironkodtató kérdések: Harmóniában vagy a testeddel? Harmonikus párkapcsolatban élsz? Harmonikus családban élsz?Harmonikus otthonban élsz? Harmóniában vagy a környezeteddel? S még mielőtt mélyebben elgondolkodhatnál, érkeznek is a siker-megoldások: 10 tuti tipp, hogy jól érezd magad a bőrödben, a boldog párkapcsolat kulcsa 150 oldalban (puhakötésben), ezoterikus tanácsok, hogy boldog, bőséges életet élj, vagy épp Feng-Shui praktikák, hogy tökéletes otthonod legyen.
Bűntudatod enyhítéseképp persze, hogy kipróbálod valamelyiket. Hiszen tényleg kellene ezekkel a dolgokkal foglalkozni, ugye? S itt vannak az olcsó, kézenfekvő, házhoz érkező megoldások.

Megveszed, beveszed, aztán elfelejted. S nyugodt vagy, hogy te áldoztál a harmóniádra. Megtettél minden tőled telhetőt. Hát persze…



Na, nézzük, mi jut eszünkbe a harmóniáról? Pöttyös szárnyú katicabogár, mesebeli tájkép, egybeolvadó emberpár, megnyugtató, biztonságot adó környezet?

Harmónia… a görög mitológiában a szépség, vidámság és művészetek hallhatatlan istennője, az eszményi rend védelmezője. Nézzük meg ezt a tárgyi környezetünre, otthonunkra leképezve. Milyen lehet akkor a harmonikus otthonunk?

Szép. Szép az, ami érdek nélkül tetszik. Ha tehát körül vesszük magunkat nekünk tetsző, formás tárgyakkal, (bútorokkal, textilekkel, kiegészítőkkel stb.) nagy esélyünk van arra, hogy számunkra szép, kellemes legyen az otthonunk.


Vidám. Ez is sokszor hiánycikk lehet életünkben. A vidámság és derű. Ide talán egy kis önismeret se árt. Fogalmazzuk meg, hogy mi az, ami minket feldob, jókedvre derít. Hangulatos színek? Jó zene? Kellemes fények? Finom illatok? Puha tapintású kelmék? Ha a tárgyi környezetünket vizsgáljuk, érzékszerveinkre kell hagyatkoznunk. Mit jó nekünk látni, hallgatni, tapintani, szagolni, ízlelni?


Művészi. Maradjunk a művészetnek az alkotó tevékenységi meghatározásánál. Alkossuk meg otthonunkat. Tegyük rá a kezünket. Merjünk festeni, mázolni, padlót rakni, csempézni, szeget verni a falba, berendezni, átrendezni, ha kell. Legyen a mi nyomunk az otthonunk. Hagyjuk, hogy a mi hangulatunkat s a mi személyiségünket fejezze ki. S akkor művészi lesz.


Rendes. Az eszményit szándékosan sikkasztottam el. Mert az szellemi, nem tárgyi. S mi most a tárgyi világba süllyedtünk. Hát rakjunk rendet. Tegyük tisztává, átláthatóvá, rendezetté otthonunkat. Popper Péter szerint, akiben zűrzavar van, zűrzavart hoz létre környezetében. Akiben rend van, rendet teremt maga körül. Talán ez fordítva is működik. A külső rend visszahathat ránk. Próbáljuk ki! Nem kerül sokba…


Ugye, ez szinte hasonlít a 4 biztos tippre, hogy harmonikus otthonban élj… Ti mit gondoltok? Nektek mit jelent a harmónia? Mi zavar be a harmóniába? Mi hiányzik otthonotokból, hogy az anyag, energia és szellem egyensúlyba kerüljön? Milyen hiányérzet fogalmazódik meg bennetek lakásotokkal kapcsolatban?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése