2010. április 7., szerda

Színek. Sárga.

Talán a legderűsebb szín, pajkosság, amire nem mindenki nyitott…



Pozitív jelentése: optimizmus, magabiztosság, önbecsülés, érzelmi erő, barátságosság, kreativitás, lelkesedés, versengés, nevetés, öröm, napsugár, vidámság, intelligencia.

Negatív jelentése: irracionalitás, rettegés, érzelmi törékenység, depresszió, aggódás, féltékenység, irigység, öngyilkosság, elhatárolódás.

Hatása emocionális:

- hulláma viszonylag hosszú és érzelmileg stimuláló;

- a megfelelő sárga emeli az önbecsülésünket;

- jobb kedvre derít, megnevettet, vidámságot hoz életünkbe;

- magabiztossá, optimistává tesz;

- serkenti a gondolkodást;

- aktiválja agyunk vizuális központját (ami sárga, azt megnézzük, és jobban megjegyezzük);

- segítheti a máj méregtelenítését;

- növelheti a vérnyomást;

- rossz megvilágításban az önbecsülés zuhanását okozhatja;

- fokozhatja az aggódást és a rettegést.



Alkalmazása:

A ragyogó nap-sárga, mint háttér, maga is fényt sugároz, csupa aktivitás, a nyár kezdetének optimizmusa árad belőle. A világossárga minden élénk, vagy pasztellszínű tárgy számára kellemes háttér. Egyes sötét (kék, zöld, türkiz és fekete) színfoltoknak is jó keretet jelent.



A sötétebb, tört (pl. mustárszín) sárgára mindez kevésbé érvényes, ez kevesebb más színnel alkot kellemes összhangot: általában a barna, zöld, tört-fehér mellett ideális. A törtebb sárgák a járófelületen nagyon természetesen hatnak, a frissen gyalult fa hangulatát hozzák a lakásba.



Nem elhanyagolható szempont, hogy a sárga tér gyengébb megvilágítás mellett is világos hatású, de csak a meleg fényt válasszuk, mert ez fokozza a sárga játékosságát, a térfalat szinte eltüntető könnyedségét. Dominánsabb színként igazán jól mutat az északi fekvésű helyiségekben. Amellett, hogy vidámságot hoz a lakótérbe, világos árnyalatával a mennyezeten a belmagasságot optikailag megemeli.



Az agilisabb, mozgékonyabb emberekből álló család szívesen használja a pirosat, a sárgát és azok árnyalatait otthonának falain belül.



Kedvelői személyiségjegyei: boldog, okos és fantáziadús, szeret utazni és jó csapatfőnök, de renyhe az emésztése és bátortalan.
Nos, kérsz egy kis sárgát?


4 megjegyzés:

  1. A mi szobáinkban a fal halványsárga. A kedves férjem választotta. Én nem tudtam volna élénk narancssárgánál egyebet választani, ezért rábítam teljesen a döntést :D

    De tetszik. Sőt: jól érzem magam tőle, kellemes :)

    Nagyon tetszenek ezek a színes összeállításaid :D

    ZÖld lesz-e? Mikor? :D:D:D

    VálaszTörlés
  2. Én azt mondtam a férjemnek,hogy nem megyek férjhez ha nem lessz SÁRGA KONYHABUTOROM.

    Nagyon szeretem a sárgát,amúgy az elöző életemben szerintem lakberendező voltam,és most is elvégeznék legalább egy tanfolyamot a témával kapcsolatban.

    Csodaszép a blogod.GRATULÁLOK!!!

    VálaszTörlés
  3. Réka, a halványsárga kitűnő választás falszínnek. Az élénk narancssárga is jó :), de azzal nehezebb összehangolni a berendezési tárgyakat.
    Lesz zöld is. Most a barna következik, utána szabad a vásár.

    T Réka, lett sárga konyhabútorod? Igazán étvágygerjesztő lehet... Lakberendező tanfolyamok vannak, elvégezni sohase késő:)

    S köszönöm.

    VálaszTörlés
  4. IGEN,lett sárga konyhabutorom és sárga börkanapém is a nappaliban .Igazán nagyon szeretem öket,takaritáskor bele szoktam fáradni,de valamit-valamiért.

    VálaszTörlés