2010. május 3., hétfő

Színek. Zöld.

zöld alma, zöld szilva, zöld kanapé, zöld sonka, zöld zokni s ebbe belezöldülök… ugye, hogy más-más érzéseket vált ki, s különböző érzéseinkhez más-más árnyalatú zöldet asszociálunk… örök természeti szín, a termékenységet, életet és elmúlást egyszerre hordozhatja magában…


Pozitív jelentése: harmónia, egyensúly, felfrissülés, termékenység, általános szeretet, pihenés, újjáépítés, megnyugtatás, környezettudatosság, béke, kiegyensúlyozottság, nagylelkűség, hűség, spiritualitás, stabilitás, együttérzés, élet.


Negatív jelentése: unalmasság, pangás, puhányság, méreg, rothadás, betegség, halál.


Hatása:

- a zöld úgy érinti a szemet, hogy annak nincs szüksége alkalmazkodásra, ezért pihentető, stressz oldó;

- testet-, lelket-, szellemet megnyugtat, kiegyensúlyoz;

- figyelmessé tesz;

- a természet színeként harmóniát teremt;

- vonzza a tekinteteket;

- ellazít, nyugodtabbá teszi a légzést, kisimítja az izmokat, lámpaláz esetén is segíthet;

- negatívan pangást jelezhet, és rosszul használva puhánynak érezhetjük.



Alkalmazása:

Az egyik olyan szín, amelynek nagy felületű alkalmazásától óvnak és intenek a lakberendezők. Hideg, hűvös hatású, ezért zöld térben a világítás megválasztása különös körültekintést igényel. A meleg fényű világítás tompítja a zöld természetes karakterét, a hideg fény viszont túlságosan is hűvös összbenyomást kelt, és ezt nem mindenki szereti. Kényes szín, jó óvatosan bánni vele, ennek ellenére találunk néhány jól sikerült példát az alkalmazására.


Zöld háttér előtt jól mutat néhány erős szín, mint a mélykék, a lila, a narancs és a sárga. Az élénkvörös a vibrálás miatt kerülendő, de változatai (bordó, rózsaszín) nagyon jók. A bíbor, mely a zöld komplementere, rendkívül dekoratív és hangsúlyos elemmé válik a zöld térben.


A zöld padló (legyen szőnyeg, kő, kerámia vagy festett fa,) általában kellemes, de itt is inkább a törtebb árnyalatú.

A zöld sötét, illetve világos változatai karakterükben eltérőek: a sötétzöld háttér diszkrét és biztonságérzetet kelt, a világos (almazöld) pedig mint a tavasz, fiatalos, könnyű és vidám.


Szemünk általában a világos sárgászöld színeket látja a legvilágosabbaknak, míg a tompa vöröseslilát a legsötétebbnek. A hideg és világos színek (kék, zöld, liláskék) passzívak és távolodni látszanak - ezekkel tudjuk „tágítani” a teret.

Kerüljük a túlzott alkalmazását a konyhában, mivel nyomasztó lehet és rövid időn belül menekülésre késztethet az asztaltól.



Kedvelői személyiségjegyei: higgadt, barátkozó, udvarias, őszinte, engedékeny, viszont könnyen megsértődik, a vérnyomása pedig alacsony.



Igaz ez? Neked mit jelent a zöld? Milyen képekkel, tárgyakkal társítod? Mi zöld körülötted?

Szabad a vásár. Még milyen színről szeretnétek olvasni?

3 megjegyzés:

  1. IMÁDOM!!!
    FANTASZTIKUSAK A BELSŐ TEREK !!!

    VálaszTörlés
  2. A fehérről, feketéről pl.
    És a rózsaszín is jöhetne? :)

    VálaszTörlés
  3. zöld-zöld-zöld...fű és neon mindenütt...de mi van a méregzölddel és a keki-vel?

    VálaszTörlés