2011. január 9., vasárnap

Gyerekszobák

Félelmetes belegondolni, hogy mennyi minden múlik a gyerekkorunkon, mekkora súlya van a szülőségnek. S mennyire lehet meghatározó a gyerekszoba… Ingerek. Illatok, fények, anyagok, színek, ízek, hangok. Nyugalom, biztonság, tisztaság, rend. Út a világ felfedezése felé. Körkörösen táguló terek. Anyaméh, bölcső, gyerekszoba, külvilág… Burkok. Amiket mi alakítunk. Lássuk, mi múlik rajtunk?


Beszéltünk már a babaszobáról. Bölcsőről, kiságyról, pelenkázó asztalról. De apróságunk lassan kinövi a kiságyát, mászni, aztán járni kezd, s egyre nagyobb bedobással veti be magát a külvilág felfedezésébe. Teret kér. S tárgyakat. Teret felfedezni, játszani, aztán alkotni. Nagyobb ágyat, több játékot, több tároló-helyet, talán kisasztalt, kisszéket, kiskuckót…


Sok esetben a babaszoba tere marad a csemeténk gyerekszobája is. Kicseréljük a babaágyat egy „igazi nagyágyra”, kipakoljuk a pelenkázó-asztalt s beszerzünk még néhány új bútordarabot. A helyiség kiválasztásáról nem mondhatunk újdonságokat. Ha délkeleti vagy délnyugati a szoba fekvése, a helység derűs és napfényes lesz. Déli fekvéssel nyáron túlzottan felmelegedhet a szoba, északon meg rideg és fénytelen marad. Jó, ha a lakás nyugodt területén van, s persze jó, ha nem átjáró szoba.


Ne feledkezzünk meg a dolgok léptékéről. Közelebb vannak a földhöz, más nézőpontból látnak rá a tárgyakra. Félelmetesen nagy, elérhetetlen és veszélyes lehet sok minden ebből a nézőpontból. Szóval kicsi asztal, kicsi szék…


S most jöjjön néhány „szedett-vedett” ötlet, jó tanács:

A padló. Itt játszanak a legtöbbet, ezért jó, ha meleg. Lehet padlószőnyeg, parketta, hajópadló vagy parafa, szőnyeggel. A szőnyeg hátoldalát érdemes csúszásgátlóval ellátni.


Bútorok. Praktikus, hogy a bútorok a falak mentén helyezkedjenek el, hogy megmaradjon a szoba közepén lévő tér a játéknak. A játékok elhelyezésénél fontos, hogy a gyerekek önállóan elővehessék, és el is tudják rakni a holmikat. Ha a szülők nem akarnak magukkal kiszúrni, akkor érdemes olyan gyerekbútor berendezéseket kinézni és olyan burkolatokat választani, amelyek könnyen tisztíthatóak. A gyerekbútor felülete legyen sima, a biztonság kedvéért a sarkai legyenek lekerekítve. Köztudott, hogy az első években minden csemete a világosabb színeket kedveli, ezért érdemes világosabb színű gyerekbútorokat beszerezni.
Soha ne tegyünk széket vagy asztalt az ablak alá. Könyves polcot lehetőleg ne tegyünk a gyerekszobába, ha mégis, rögzítsük a falhoz az egész bútort.


Szobafestés. Az élénkebb, erőteljesebb színek segítik a gyermek fejlődését, ezért érdemes a "vidám" színek közül válogatni, például a természetből: almazöld, fűzöld, vagy a kék árnyalatai. Válasszunk, lemosható festéket hátha gyermekünk később kiéli alkotó vágyát a falakon. A gyerekágy közelébe lehetőleg ne kerüljenek túl harsány, túl élénk színek, mert azok hosszútávra nézve nyugtalaníthatják a gyermeket.
A gyerekszobát lehet tapétázni is, ma már széles a kínálat a mintás vidám színes tapétákból.


A színekről. A zöld és kék színárnyalatok valamennyi gyerekre nyugtatóan hatnak, míg a sárga pasztell változatai fokozzák az agyműködést. Nem kell attól tartanunk, hogy világos hatása ellenére álmatlanságot eredményez.


Melegség, biztonság s szeretet. Az őket körülvevő tárgyakon keresztül is. S a végégre jöjjön egy Kahlil Gibran idézet :)

“Gyermekeitek nem a ti gyermekeitek. Ők az élet önmaga iránti vágyakozásának fiai és leányai. Általatok érkeznek, de nem belőletek. És bár veletek vannak, nem birtokaitok. Adhattok nékik szeretetet, de gondolataitokat nem adhatjátok. Mert nekik saját gondolataik vannak. Testüknek adhattok otthont, de lelküknek nem. Mert az ő lelkük a holnap házában lakik, ahová ti nem látogathattok el, még álmaitokban sem...”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése