2010. november 16., kedd

Babaszobák

Gyerekszobákról készültem írni, de azt gondolom, megéri külön fejezetet szentelni a babaszobáknak. Más igényeik vannak az újszülött apró jövevényeknek, mint a már örökmozgóvá cseperedett kisgyerekeknek s megint mások, a szüleikről leválni készülő kamaszoknak…

Milyen lehet a jó babaszoba? Kényelmes, világos, nyugodt, pihentető, biztonságos, derűs, ízléses és harmonikus. S mi kell ehhez? A megfelelő helység/ szoba kiválasztása, megfelelő burkolatok (padló, fal), bútorok, fények, fényforrások, árnyékolók s összhangot teremtő dekoráció... Na, vegyük sorra:

Jó, ha van szobája a babának, de ha nincs, úgyis jó. Ezt ki-ki eldönti elvei, igényei és lehetőségei szerint. Hely az mindenképp kell neki. Fekhely és tér. Amiben van, amit lát, amit beél. S ki vitathatja azt, hogy jó, ha világos és barátságos ez a tér. Ezért a déli, délnyugati, vagy délkeleti tájolás a legjobb.

Rátaláltam Kocsisné Péterfy Hajnal, szaktanácsadó és Schwerteczky Adrienn lakberendező írására, amelyben végigvezetnek a babaszoba berendezésének fortélyain. Megszívlelendő tanácsok. S közben néhány kellemes babaszoba:


A babaszoba burkolatai

Padló. A melegség, barátságos hangulat mellett fontos a tisztántarthatóság. Választhatunk a parketta vagy laminált padló között, de megfelelő lehet a linóleum, vagy a PVC burkolat is. A padlószőnyeg nehezen tisztán tartható, és az allergia melegágya is.

Nem javasolnék egy babaszobába se keményburkolatot (kő, járólap stb.). Hidegek, és igen gyakori eséseik során nagyon megüthetik rajtuk a babák magukat.

Szőnyegre nincs feltétlen szükség, amíg nem mászik, s nem kerül le a földre a baba. Figyeljünk arra, hogyha teszünk, az könnyen tisztítható, mosható legyen, lehetőleg természetes anyagból készüljön, s ne legyen a baba épségére vagy egészségére veszélyes. (pl a könnyen kihúzogatható s lenyelhető rojtjaival…).


Falak, festés. Jó, ha addig a magasságig, ameddig a baba, később a kis totyogó felér (kb. egy-másfél méter) könnyen tisztítható legyen a fal – azaz lemosható legyen a tapéta vagy a festék.

Használhatunk telített, meleg színeket, de vigyázzunk, hogy ne legyenek túl harsányak, vibrálóak, mert azok feszültté, nyugtalanná tehetik a babát. A falakat ne zsúfoljuk tele mintákkal, rajzokkal, mert ezek is zavarhatják a babát, megoszthatják a figyelmét.

Legfeljebb három színt használjunk, vagy egy színnek több árnyalatát. A sötétebb színek kerüljenek alulra, a világosak felülre, ezzel optikailag nagyíthatjuk a szobát. Az éles, kontrasztos színeket lehetőleg ne a falakon, hanem a textileken, dekorációs elemeken használjunk, és csak kisebb foltokban.

A falak mentén mindenképpen gondoskodjuk a már tipegő gyerek mellett a konnektorok veszélymentesítéséről.


Fények a babaszobában

Bár jó, ha a babaszoba világos, gondoskodjunk megfelelő árnyékolásról, sötétítésről nappalra is. A baba még sokszor alszik napközben, és a nyári meleg ellen is védekezni kell.

A mesterséges megvilágítás tompított legyen, a hátán fekvő csecsemőnek túl erős egy több égős csillár. Mivel azonban később a játékhoz jó, egyenletes megvilágítás kell, érdemes az általános megvilágítási szintet szabályozottan, több fokozatban kapcsolhatóan megoldani és legalább 300 lux-ra méretezni.

Olyan lámpákat helyezzünk el, amik a falon vannak, és a vezetékük ne legyen elérhető. Legyen egy, a jó megvilágítást biztosító mennyezeti lámpa, és egy, aminek nagyon halvány a fénye az éjszakai szoptatáshoz, pelenkázáshoz. Legyen egy erős fényű kislámpa is, első időkben a pelenkázó mellett, orrszívásnál, köldökcsonk kezelésnél lehet hasznos, később az esti mesét is olvashatjuk mellette.


Bababútorok

Lehetőleg természetes anyagú bababútort válasszunk. Figyeljünk, hogy a bútorok festése ne legyen ártalmas az egészségre, mivel a babánk idővel mindent megkóstol. Ezért vízzel hígítható festékeket, lakkokat használjunk a bababútor festéséhez. Kerüljük az éles sarkokat, kemény fémfelületeket, amelyek sérüléseket okozhatnak. Nem jó, ha a bababútor textil részeiről anyagdarabok, gombok, csücskök, szalagok lógnak le, a baba beleakadhat, vagy a szájába veheti. Ne legyenek a bútorok között kis rések, amibe az apró végtagok beszorulhatnak, inkább állítsuk őket egymástól távolabb. Stabil, méretükhöz képest nehéz bútorokat válasszunk (azaz lehetőleg inkább fából, mint műanyag bútorlapból készülteket), mert a totyogók már megpróbálják magukra borítani azokat. Célszerű olyan bútorokat beszerezni, amik a gyerek növekedésével átalakíthatók, bővíthetők.


Kiságy: 6 cm-nél ne legyen nagyobb a távolság a kiságy rácsai között, így nem szorulhat be közéjük a baba feje. Biztonságos helyre tegyük – távol az ablaktól, fűtőtesttől, olyan bútoroktól, amiken ki tud mászni a baba, éles sarkoktól, amikben megütheti magát, ha kiesik, konnektortól, villanykapcsolótól, illetve a falon elhelyezett apróbb játékoktól vagy dísztárgyaktól, amiket magára húzhat. Úgy helyezzük el, hogy ha mégis kimászik belőle, ne szorulhasson be a kiságy és a fal vagy egy másik bútordarab közé. A fekvőfelület magassága legyen állítható, hogy ha már mozgékonyabb a baba, lehessen lentebb tenni a matracot.

Pelenkázó: Léteznek kifejezetten pelenkázó szekrények, de megteszi egy egyszerű komód is, amire egy pelenkázó betétet rögzítünk (pl. tépőzárral). Fontos, hogy elég magas legyen, hogy ne kelljen görnyedni, hajolgatni pelenkázáskor.

Komód, szekrény a baba ruháinak: Sok polc legyen benne, és néhány akasztós rész is, melynek elég, ha kb. 1 m a hasznos magassága, ide is elférnek a kis gyerekruhák.

Kényelmes (karos)szék: Szoptatáshoz, a baba dajkálásához, altatásához hasznos lehet. Gondoskodjunk mellette fényforrásról és lerakó asztalkáról.



Babaszoba dekoráció

A kiegészítőknél szabadjára engedhetjük fantáziánkat. A babaszoba hangulatát meghatározzák a színes kiegészítők: függönyök, játszószőnyegek, párnák, játéktárolók, állat-és mesefigurák.

A nagyobb alapdarabokhoz, amelyeket hosszabb ideig fogunk használni, ilyenek például a függönyök, igyekezzünk visszafogottabb színeket, mintákat választani, amelyek nagy felületen sem harsányak, és a gyerekszoba változásaihoz alkalmazkodni tudnak. Feltétlenül használjunk tüllfüggönyt, amely megszűri a direkt napfényt. Ha a sötétítést redőnnyel biztosítjuk, akkor is kedves dekorációt készíthetünk az ablak köré sötétítőfüggönyből.



A kisebb kiegészítőknél végre szabadjára engedhetjük fantáziánkat, kreativitásunkat. A bútorokra ragaszthatunk fából faragott, színes állatfigurákat, a falakra tehetünk képeket, saját készítésű montázsokat gyerekrajzokból, fotókból, falvédőt, zsebes tárolókat. A játékokat különböző színes dobozokban, felakasztható tárolókban tarthatjuk – könnyebb a rendrakás, mintha polcokra, katonás rendbe kellene elpakolni a játékokat. A padlóra különböző játszószőnyegek kerülhetnek, a plafonról színes, forgó játékokat lógathatunk le. Ügyeljünk azonban a kellő mértékre, ne zsúfoljuk túl a baba szobáját.


Örömmel fogadnám, ha küldenétek képeket a ti babáitok szobájáról/sarkáról/helyéről. Az érdekesebb részleteket, szép, harmonikus berendezéseket közzéteszem. S lenne még egy kísérletem: milyen lehet az a baba-fészek, amelyik az anyaméh-külvilág váltásán a legkíméletesebben, leggyöngédebben, szeretetteljesen segítené át az új jövevényt?

2 megjegyzés:

  1. Én nekem nagyon tetszenek ezek a babaszobák ha nől majd a tesókám neki is olyan szép szobája legyen!!!!!!! mint ezek

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek ezek a szobák, csak az a baj hogy soha nem találok ilyen bútorokat sehol :( Tud ebben sígíteni valaki?

    VálaszTörlés