2010. június 8., kedd

Színek. Lila.

Hideg, kimért nyugalom és tüzes, szenvedélyes bujaság. Nyugalom és izgatottság. Imbolygás a tudat és tudattalan világa között. Ambivalencia. Hangulatválság. Szellemi értékek. Aztán bölcs egyensúly. Mély levendulaillat… Ismerős?


Pozitív jelentése: szellemi tudatosság, behatároltság, látomás, luxus, hitelesség, igazság, minőség, kreativitás, intuíció, misztikum, egyesítés, titokzatosság, visszafogottság és szenvedélyesség.


Negatív jelentése: befelé fordulás, dekadencia, elfojtás, kisebbrendűség, elfojtott szexualitás, kielégítetlenség.

Hatása:

- találékonnyá tesz;
- nyugtat és energizál;
- egyszerre lazít és megerősít;
- aktiválja az agy kreatív központját;
- serkenti a szellemire való koncentrálást;
- testünkre: fájdalomcsillapító;
- segíti a fizikai és spirituális megerősödést;
- gyulladáscsökkentő;
- memóriajavító;
- segít a magas vérnyomás enyhítésében;
- segít az álmatlanság leküzdésében.

Alkalmazása:

Nagyon kényes szín, s bár a hideg és a pasztellszíneknek megfelelő hátteret nyújt, fanatizmust súroló merészség egy egész teret lilára festeni.


Világos árnyalatai (halvány levendula, orgona lila) romantikusak, eleganciát tolmácsolnak. A sötét vagy élénk lila súlyos, olykor komor, asszociációs köre nagyon negatív (bánat, gyász) lehet.

A berendezési tárgyakon, elsősorban textileken, csillogó üvegen dekoratív, akár a sötét padlizsán lila, akár a derűs, tavaszias ibolyaszín.


A járófelületen (például szőnyegpadló) az élénk, vagy a sötétebb lila nagyon jó választás.

A lila tér megvilágítása megfelelő mind hideg, mind meleg fénnyel, hiszen a lila maga is a hideg kék és a meleg vörös között „imbolyog”. A nem megfelelő világossága pedig bármely más színnél sokkal hamarabb kelt olcsó és piszkos hatást.


A lakásban luxust és misztikus légkört teremt, de ne vigyük túlzásba a használatát, mert nagy tömegben nyugtalanító, kellemetlen lehet. Kerülendő, ha hajlamosak vagyunk a depresszióra.

A dolgozószoba kialakításánál jó számításba venni a lilát, hiszen serkenti az agy kreatív központját, segít koncentrálni, és állítólag megszüntetni a fejfájást.


A lila szobához nagyon jól illenek a natúr, világos színű fabútorok, és a sárga díszek. A nappaliban bátran kombináljuk ezüsttel, amely a kényelem és a gazdagság érzését kelti.


Ha a fürdőben vesszük magunkat körbe lilával, könnyebbé válik a relaxáció.

Kedvelői: praktikus, kreatív, szenvedélyes és szabadgondolkodású többnyire optimista emberek, ámde gyakran lehetnek nyugtalanok, és nehézségeik lehetnek az elalvással. Nem szeretik a képmutatást, és könnyen találnak utat a misztériumokhoz. Rendkívül intuitív, érzékeny és kreatív emberek, gyakran találni köztük művészeket, és ezotériával foglalkozó egyéneket. A lilát kedvelő emberről általában elmondható, hogy különleges, izgalmas egyéniség. Neked tetszik?


Érdekességek:

A keresztény egyház a lila színt liturgikus tartalommal ruházta fel: az advent és a böjt színe, kifejezi a megfontoltságot, a bűnbánatot, az elmélyülést és a feltámadást.

A 19. században a nőmozgalmak fedezték fel maguknak a színt, amelyre a nőies rózsaszín és a férfias kék között álló egyenrangúság szimbólumaként tekintettek. A nemzetközi nőnap plakátjain később előszeretettel alkalmaztak lila feliratokat, ábrákat.

A lila, a királyság színeként magasabbrendűségre is utal (gondoljunk a püspöklilára, vagy a „bíborban született” kifejezésre). Az ókortól kezdve a lila színt (la: purpura) a Murex nemzetségbeli bíborcsigák testéből nyerték ki, és ebből eredendően igen drága festékanyagnak számított. Nem csoda hát, ha használatát elsősorban magas rangú emberek, királyok, hercegek és főpapok engedhették csak meg maguknak.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon elgondolkodtató amit a színekről írsz. Nagyon tetszik, de mostmár nem merem majd felhasználni őket,ha ennyire árulkodóak a jellemünkről. :-)De nagyon tetszik!!!

    VálaszTörlés